Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΜΑΘΗΜΑ 3ο στην γλώσσα PYTHON - int - Απλές Πράξεις

Όλες οι γλώσσες προγραμματισμού μας επιτρέπουν την πραγματοποίηση αριθμητικών πράξεων. Έτσι Είμαστε ικανοί να κάνουμε πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση και διάφορες άλλες πράξεις. Στην Python το σύμβολο της πρόσθεσης είναι το γνωστό μας "+", της αφαίρεσης το "-", του πολλαπλασιασμού ο αστερίσκος "*", ενώ της διαίρεσης η κάθετος "/". Ακόμα, σε όλες τις σοβαρές γλώσσες προγραμματισμού, είναι απαραίτητο να ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ τον ΤΥΠΟ των ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, δηλαδή να εξηγούμε στον Υπολογιστή τί ΕΙΔΟΥΣ είναι τα δεδομένα που του πληκτρολογούμε, έτσι ώστε να ξέρει πως να τους συμπεριφερθεί, και πως θα τα χειριστεί. Εδώ η λέξη "int" δηλώνει ότι τα δεδομένα που πληκτρολογούμε είναι ακέραιος αριθμός. 

Μάθημα 2ο στην γλώσσα Python - input


Όπως είναι γνωστό, σχεδόν όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε μας ζητούν να τους πληκτρολογήσουμε δεδομένα. Για παράδειγμα ένα πρόγραμμα που υπολογίζει τον μέσο όρο ενός μαθητή, χρειάζεται να του πληκτρολογήσουμε το ονοματεπώνυμο του μαθητή, και τους βαθμούς του σε κάθε μάθημα. 
Μπορείτε να σκεφτείτε ένα άλλο παράδειγμα
Σας έχει ζητηθεί ποτέ από τον υπολογιστή/tablet/smartphone σας να του πληκτρολογήσετε κάποιο δεδομένο; 
Στην γλώσσα Python η εντολή που δέχεται (ή αλλιώς "Διαβάζει") κάποιο δεδομένο είναι η input. Συνήθως η εισαγωγή κάποιου δεδομένου γίνεται από το πληκτρολόγιο, το ποντίκι ή την οθόνη αφής. Μπορεί όμως και να γίνει και από άλλες συσκευές (barcode reader, αισθητήρα θερμοκρασίας κλπ).


Μάθημα 1ο στην γλώσσα Python

(από το βιβλίο "Εισαγωγή στον προγραμματισμό με την Python", του Νικόλαου Α. Αγγελιδάκη)
Η Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης, πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, απλή και εύκολη στην εκμάθηση, ισχυρή, δυναμική, αποδοτική, παραγωγική και επεκτάσιμη. Είναι κατάλληλη και για αρχάριους και για έμπειρους προγραμματιστές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς όσο και για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών.Η Python διαθέτει αποδοτικές δομές δεδομένων υψηλού επιπέδου και υποστηρίζει, χωρίς να αναγκάζει, μια απλή αλλά συνάμα αρκετά αποτελεσματική προσέγγιση στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό. Η σύνταξή της είναι κομψή και οι τύποι της δυναμικοί. Είναι διερμηνευόμενη (interpreted) γλώσσα προγραμματισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη δημιουργία σεναρίων εντολών όσο και για τη γρήγορη ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών σε διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος (διαχείριση συστήματος υπολογιστή, ανάπτυξη εφαρμογών Διαδικτύου, επεξεργασία αρχείων κειμένου, επιστημονικές εφαρμογές, εκπαίδευση, ανάπτυξη παιχνιδιών, κ.λπ.) και στις περισσότερες πλατφόρμεςυλικού υπολογιστών και Λειτουργικών Συστημάτων (Windows, Unix, Linux, MacOSX, κ.λπ.). Διαθέτει πληθώρα έτοιμων βιβλιοθηκών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα και άμεσα. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να επεκταθούν με νέα τμήματα γραμμένα σε C ή C++. Τα προγράμματα σε Python είναι συμπαγή, ευανάγνωστα, και γράφονται και συντηρούνται γρηγορότερα σε σχέση με άλλες δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμούόπως οι C, C++ και Java. 
Ο κώδικας μπορεί να ομαδοποιηθεί σε αρθρώματα (modules) καιπακέτα (packages). Οι οπαδοί της Python χρησιμοποιούν μάλιστα γι’ αυτή τη γλώσσα τη φράση «οι μπαταρίες περιλαμβάνονται». Αναπτύσσεται ως λογισμικό ανοικτού κώδικα με βάση το μοντέλο της κοινότητας προγραμματιστών που εργάζονται για την ανάπτυξή της, και ο συντονισμός και η διαχείριση γίνεται από τονμη κερδοσκοπικό οργανισμό Python Software Foundation(PSF) (www.python.org/psf). 
 Πέρα όμως από την πληθώρα των θετικών χαρακτηριστικών της Python, οφείλουμε να αναφέρουμε και μειονεκτήματα. Ο χρόνος εκτέλεσης των προγραμμάτων της Python μπορεί να μην είναι πάντα τόσο γρήγορος όσο είναι στις μεταγλωττιζόμενες (compiled) γλώσσες όπως η C και η C++. Αυτό οφείλεται στο ότι ένα πρόγραμμα σε Python δεν μεταγλωττίζεται σε δυαδικό κώδικα μηχανής που εκτελείται άμεσα από τον επεξεργαστή του υπολογιστή. Το μειονέκτημα αυτό αντισταθμίζεται από το ότι πολλές φορές είναι σημαντικότερη η εξοικονόμηση χρόνου που έχουμε κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής σε Python.